Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een klimcursus in de hal of rots, een praktische workshop over bijvoorbeeld bergwandelen of reddingstechnieken of word kliminstructeur.

Cursussen

Klimcursus Indoor Voorklimmen

Als voorbereiding op de outdoor voorklim cursus, of gewoon omdat je binnen wil leren voorklimmen, geven we gedurende de donkere wintermaanden de cursus indoor voorklimmen.

De cursus Indoor Voorklimmen brengt de basisbeginselen van het indoor voorklimmen bij. Je ontvangt na een eindtoets het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen.

Deze cursus is gericht op het leren voorklimmen in een klimhal. Je leert de basisbeginselen om veilig en zelfstandig te kunnen voorklimmen.
Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de uitrusting, het materiaal en het zekeren van voorklimmers.

De cursus bestaat uit 4 lesavonden. De laatste avond wordt afgesloten met een examen voor het klimvaardigheids bewijs indoorvoorklimmen (KVB IV).

Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimcursus Outdoor Voorklimmen

De cursus Outdoor Voorklimmen heeft als doel eenvoudige routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen. Omdat tegenwoordig de klimgebieden in de meeste landen om ons heen goed zijn ingericht, met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer.

Voor het volgen van de single pitch en multipitch cursussen zijn er twee opties:

  • 4 vaste weekenden in België en/of Duitsland (2 single pitch en 2 multipitch)
  • Een hele week in Orpierre, Frankrijk

Voordat je de multipitch cursus kunt doen, moet je de single pitch cursus met succes hebben afgesloten.

Er zijn diverse trajecten mogelijk:

  • Je wilt (voorlopig) alleen de singlepitch cursus doen. Je doet dan in ieder geval het eerste weekend + de daarbij horende voorafgaande avondinstructie. Daarna kun je kijken of je nog twee weekenden of een weekend single pitch volgt.
  • Je wilt zo snel mogelijk door naar de multipitchcursus. Je volgt dan het eerste single-pitchweekend (met de avondinstructie) en moet dat afsluiten met een korte toets. Als je slaagt ga je de daarop volgende twee cursusweekenden direct door met de multipitch cursus. Daarbij horen dan weer twee voorbereidende avonden. Deze optie is alleen weggelegd voor diegenen die van zichzelf weten dat ze de diverse touw-, zeker- en klimtechnieken snel oppakken en die een flinke dosis thuiswerk niet schuwen.
  • Je wilt wel door naar de multipitch, maar schat in dat je iets meer tijd nodig hebt. Je doet de eerste twee weekenden de single-pitch en kunt het derde weekend starten (na een gehaalde toets) met de multipitch, die je dus spreid over twee jaar.
  • Je volgt de cursus week in Orpierre. Deze is per definitie zowel single en multipitch met voorbereidend twee avondinstructies.
Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimcursus Trad beginners

Trad staat voor traditional klimmen (oude AK). Het avontuur bestaat daaruit dat je leert klimmen in terrein zonder haken, waar je je eigen tussenzekeringen in de vorm van nuts, friends, schlinges en dergelijke moet leggen en je eigen standplaats moet kunnen bouwen. Je kunt dus ook niet klakkeloos een hakenrij volgen, maar moet zelf bepalen welke lijn je gaat volgen.

Trad klimmen is voor iedereen die meer wil dan hakenrijen volgen en zich misschien wil voorbereiden op het klimmen van langere onbehaakte routes in alpien terrein. Je moet al wel kunnen voorklimmen en bekend zijn met standplaatsbouw.

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een halinstructie van 4 uur op de zondagmiddag voorafgaande aan het eerste weekend
  • Instructie weekend Ith (D). Dit is een kalkgebied met relatief veel gemakkelijke routes en veel plaatsingsmogelijkheden, een ideaal instapgebied voor dit werk.
  • Instructie weekend Harz (D). Dit is graniet, net een beetje moeilijker zowel qua routes als qua afzekering.
Zoek deze activiteit op in de agenda

Cursus Reddingstechniek

De cursus reddingstechniek is bedoeld als herhaling om je kennis weer op te halen of om van nul af aan te leren. Het is zowel bedoeld voor de sportklimmer die zich wil redden uit noodsituaties als voor de alpinist die in rots terrein veelvoorkomende probleemsituaties wil oplossen.

Voor het volgen van de reddingstechniek cursussen zijn er twee opties:

Zoek deze activiteit op in de agenda