Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een klimcursus in de hal of rots, een praktische workshop over bijvoorbeeld bergwandelen of reddingstechnieken of word kliminstructeur.

Cursussen

Klimcursus Indoor Voorklimmen

De cursus Indoor Voorklimmen brengt de basisbeginselen van het indoor voorklimmen bij. Je ontvangt na een eindtoets het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen. De eindtoets is een momentopname.

Na deze cursus kun je:

  • veilig en zelfstandig voorklimmen
  • een voorklimmer zekeren
  • specifieke gevaren op gebied van voorklimmen herkennen en vermijden

Ingangseis: In het bezit van het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope of in het bezit van vergelijkbare ervaring. Cursist moet in staat zijn de oefenroutes soepel te klimmen.

Cursusduur: Het klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen wordt verstrekt na een cursus van minimaal 3 lessen en een minimum van 8 contacturen.

Toets: De klimvaardigheidstoets wordt afgenomen door een erkend kliminstructeur. Bij het examen moet de cursist laten zien alle competenties zelfstandig te beheersen.

Leeftijdsgrenzen: De minimale leeftijd voor afgifte van het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen is 12 jaar. Er geldt opzichtplicht door volwassenen tot 16 jaar. Niet de leeftijd, maar het kunnen van het kind is bepalend. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen, mits voldoende kundig, probleemloos een voorklimcursus volgen. Ze krijgen pas met 12 jaar een Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen.

Download 'Schema competenties klimcursussen NKBV'

Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimcursus Techniek 6A+

Ken je dat? Je klimt al een aantal jaren. In het begin ging je niveau gestaag omhoog, maar de laatste tijd (of jaren) blijf je ‘ hangen’. Je klimniveau wordt bepaald door heel wat factoren zoals klimfrequentie, ambitie, kracht, aanleg... Maar vaak valt er ook meer uit je techniek te halen!

Uitgangspunt

Bij de start van de cursus benoemen we jouw specifieke aandachtspunten en leerdoelen. Door lekker veel te klimmen werk je hier tijdens de cursus aan en zo nodig stellen we gaandeweg je doelen bij. Leonie Seelen geeft de cursus, Richard Trenning zorgt voor de organisatie. Deze cursus is nog niet eerder gegeven en daarom experimenteren we met de opzet. Belangrijkste is dat je direct feedback krijgt op wat er goed gaat in je klimmen en wat beter of anders kan, zodat je het direct kunt toepassen en inslijten.

Wat leer je

De nadruk ligt op mooi technisch klimmen zodat je efficiënt en effectief door je route gaat. Hoe los je obstakels op? Hoe klim je het minst belastend? Welke klimstijl past het beste bij jou? En waar zou je extra op kunnen trainen technisch of fysiek? De cursus geeft je meer inzicht in je eigen klimvaardigheden en hoe die verder te ontwikkelen qua techniek. De benodigde krachttraining die nodig wordt voor 6b en hoger is geen cursusdoel.

Kosten

- De cursus kost in totaal €15,-
- Zelf betaal je de entree van de klimhal.

Voor wie

Voor iedereen die ongeveer 6a goed, of met moeite, kan uitklimmen en 6b/6b+ als een uitdaging ziet. De cursus start bij minimaal 6 deelnemers. De groep is maximaal 8 deelnemers groot.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimcursus Outdoor Voorklimmen

De cursus Outdoor Voorklimmen heeft als doel eenvoudige routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen. Omdat tegenwoordig de klimgebieden in de meeste landen om ons heen goed zijn ingericht, met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer.

Voor het volgen van de single pitch en multipitch cursussen zijn er twee opties:

  • 3 vaste weekenden in België en/of Duitsland
  • Een hele week in Orpierre, Frankrijk

Voordat je de multipitch kunt doen, moet je de single pitch cursus met succes hebben afgesloten.

Er zijn diverse trajecten mogelijk:

  • Je wilt (voorlopig) alleen de singlepitch cursus doen. Je doet dan in ieder geval het eerste weekend + de daarbij horende voorafgaande avondinstructie. Daarna kun je kijken of je nog twee weekenden of een weekend single pitch volgt.
  • Je wilt zo snel mogelijk door naar de multipitchcursus. Je volgt dan het eerste single-pitchweekend (met de avondinstructie) en moet dat afsluiten met een korte toets. Als je slaagt ga je de daarop volgende twee cursusweekenden direct door met de multipitch cursus. Daarbij horen dan weer twee voorbereidende avonden. Deze optie is alleen weggelegd voor diegenen die van zichzelf weten dat ze de diverse touw-, zeker- en klimtechnieken snel oppakken en die een flinke dosis thuiswerk niet schuwen.
  • Je wilt wel door naar de multipitch, maar schat in dat je iets meer tijd nodig hebt. Je doet de eerste twee weekenden de single-pitch en kunt het derde weekend starten (na een gehaalde toets) met de multipitch, die je dus spreid over twee jaar.
  • Je volgt de week in Orpierre. Deze is per definitie alleen single en multipitch met voorbereidend twee avondinstructies.
Zoek deze activiteit op in de agenda