Klimweekend voor zelfstandige voorklimmers.
Waar
Zaterdag klimmen we in Beez. Na Freyr zijn de rotsen van Marche-les-Dames (Beez) het grootste klimmassief van België. Vanuit historisch hoogpunt worden de rotsen van Beez en Marche-les-Dames als een groot massief beschouwd. Het massief is echter onder te verdelen in drie sectoren: de rotsen te Beez, de rotsen van het militaire kamp en de rotsen achter het station. De rotsen strekken zich enkele kilometers uit langs de Maas, net stroomafwaarts van Namen. In Beez vindt je hoofdzakelijk korte routes.De Pink Floyd Wall, bestaat uit een rij gemakkelijke viertjes, prima geschikt voor een aanstormend klimmer.
Zondag gaan we klimmen in de Carrière de Chokier onder de rook van Luik kan sinds ruim twee jaar geklommen worden. Het is een klimgebied dat perfect geschikt is voor de klimmer die niet al te veeleisende routes in een relaxte omgeving wil klimmen.
De Carrière de Chokier is in 2019 door de Club Alpin Belge aangekocht. CAB Liège heeft in deze voormalige steengroeve haar thuishonk ingericht en in rap tempo is hier door de club een prachtig klimgebied gerealiseerd.
Er zijn inmiddels circa 30 routes in deze 'klimtuin' ingericht waarvan de moeilijkheid varieert van 4 tot 6b. Het werk in de groeve is echter nog niet volledig af, en CAB Liège verwacht te zijner tijd zo'n 60 routes in te kunnen richten.
Topo
Topo Beez; Uitgave: CAB; Verschenen in: 2022; Frans- en Nederlandstalig. Deze topo is te koop in de NKBV-webshop en wijst je de weg naar de verschillende massieven in dit gebied. Het boekje beschrijft circa 200 4e, 5e en 6e-graads routes.
De foto-topo van Chokier (versie november 2020) kan gedownload worden van de website van CAB Liège. Na significante wijzigingen zal de lokale klimclub een update van de topo op hun website plaatsen.
Voor wie?
Dit weekend heeft géén cursusoogmerk. Het is bedoeld om op een leuke en laagdrempelige manier zowel beginnende als meer gevorderde rotsklimmers bij elkaar te brengen. We proberen ook de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te ‘carpoolen’ en gezamenlijk te kamperen op een nabijgelegen kampeerplek.
Ingangseisen
Lidmaatschap van de NKBV is vereist. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen of aantoonbaar over gelijkwaardige competenties te beschikken. Heb je dat nog niet? Volg dan eerst de outdoor-voorklimcursus van de regio. Deze start in het voorjaar! Informatie over de inhoud en ingangseisen voor de OV cursus zijn te vinden op deze pagina.
Verder is het voor het klimmen in België noodzakelijk dat je in het bezit bent van een klimjaarkaart. Deze kun je aanvragen via je persoonlijk profiel in Mijn NKBV. Meer informatie kun je lezen in de Klimregeling. De klimjaarkaart is het hele jaar van aanschaf geldig.
Wat kost het en wat krijg je?
Het klimweekend kost € 5,00 per persoon. Je krijgt hiervoor:
• Organisatie van de overnachtingsplek
• Toegang als klimgroep tot het massief
• Uitgewerkt carpoolplan
• Lijst met contactgegevens deelnemers
• Beknopte informatie over het klimgebied (locatie, aan- en afreisroutes, noodnummers etc)
De overnachtingskosten (camping) en reis- en verblijfkosten (eten) dien je zelf te betalen. Tegen een bescheiden vergoeding kun je een klimtouw of klimhelm huren van de regio.
Wat gebeurt er na inschrijving?
Allereerst ontvang je direct een bevestiging. Uiterlijk 5 dagen voor vertrek sturen we je per email een lijst met de definitieve deelnemers (incl. contactinformatie) en een voorzet voor een auto-indeling toe. Je krijgt dan ook nadere informatie over de camping, en de klimgebieden (aanrijdroutes, parkeergelegenheden, bijzonderheden, enzovoorts). Mocht je van de auto-indeling willen afwijken, dan dien je dat onderling te regelen.
Organisator