Klimweekend Scharpenbeul/Lenneplatte (D) Zlfst

Klimweekend Scharpenbeul/Lenneplatte (D) Zlfst

Vindt plaats op tot en met

Klimweekend voor de zelfstandig klimmer zonder instructie.

Bij Nederlandse klimmers zijn de klimgebieden van het Sauerland nog niet erg bekend. Toch zijn hier op iets meer dan twee uur rijden van Arnhem tal van kleine klimgebieden voorzien van boorhaken, die zowel voor de ‘Anfänger’ (4a-5a) als gevorderden (5b-6b) én cracks (6c en hoger) interessant zijn.

Beschrijving klimgebied
Wij gaan op zaterdag naar de pas geopende rotsen van ‘Windebruch-Scharpenbeul’. Hier zijn vanaf 2010 in een steengroeve ruim 50 routes aangelegd, verdeelt over twee grotere sectoren. De ruim 15 meter hoge blokkige rots bestaat uit bijna 400 miljoen jaar oude zandstenen uit de geologische periode het Devoon. Hoekversnijdingen en tredeachtige lagen bieden routes in – vooral – de vijfde (7) en zesde graad (13) (UIAA-waardering). Er zijn ook derde en vierdegraads routes. Voor zowel beginnende als zeer ervaren klimmers meer dan genoeg aanbod voor één dag. We kamperen zaterdagavond op een gezellig trekkersveldje aan de Listersee (meer) in de buurt van het stadje Windebruch (camping Seeblick).

Zondagochtend breken we op en kun je naar het 35 kilometer huiswaarts gelegen  ‘Werdohler Lenneplatte’ te gaan klimmen. Dit klimgebied is sinds 2011 voorzien van sportklimroutes. Het bestaat uit drie sectoren met routes tot 25 m lengte. Je klimt hier op scheefgestelde zandsteenplaten met golfribbels. Voornamelijk wrijvingsklimmen dus op overwegend 5e en 6e graads terrein met enkele hoekversnijdingen.

 

 

Topo
De klimgebieden in het Sauerland hebben hun eigen website http://www.kletterarena.info/klettergebiete. Hier kun je voor Scharpenbeul en de Werdohler Lenneplatte enkele foto’s van de massieven met de routes bekijken. Dé topo voor het gehele Sauerland (Land der Tausend Berge) is te verkrijgen bij http://geoquest-verlag.de. Overige informatie over klimmen in Duitsland is te vinden op http://felsinfo.alpenverein.de

Ingangseisen
Lidmaatschap van de NKBV is vereist. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen of aantoonbaar over gelijkwaardige competenties te beschikken. Heb je dat nog niet? Volg dan eerst de outdoor-voorklimcursus van de regio. Deze start in het voorjaar! Informatie over de inhoud en ingangseisen voor de OV cursus zijn te vinden op onze cursus pagina: Info cursus aanbod

Wat kost het en wat krijg je?
Het klimweekend kost 5,00 Euro per persoon. Je krijgt hiervoor:
• 1 NKBV instructeur op maximaal 19 deelnemers
• Organisatie van de overnachtingsplek
• Uitgewerkt carpoolplan
• Lijst met contactgegevens deelnemers
• Beknopte informatie over het klimgebied (locatie, aan- en afreisroutes, noodnummers etc.)

De overnachtingskosten (camping) en reis- en verblijfkosten (eten) dien je zelf te betalen. Wanneer je dat vooraf aangeeft kun je een klimtouw of klimhelm lenen van de regio. Zelf een klimtopo van het klimgebied meenemen is handig; bij de regio kun je echter vooraf altijd een klimtopo van het massief inzien.

Wat gebeurt er na inschrijving?
Allereerst ontvang je direct een bevestiging. Uiterlijk 5 dagen voor vertrek sturen we je per email een lijst met de definitieve deelnemers (incl. contactinformatie) en een voorzet voor een auto-indeling toe. Je krijgt dan ook nadere informatie over de camping, en de klimgebieden (aanrijdroutes, parkeergelegenheden, bijzonderheden, enzovoorts). Mocht je van de auto-indeling willen afwijken, dan dien je dat onderling te regelen.

Organisator
klimmen@nkbvgelderland.nl