Klimweekend Durnal/Les Awirs (B) Zlfst

Klimweekend Durnal/Les Awirs (B) Zlfst

Vindt plaats op tot en met

Klimweekend voor de zelfstandig klimmer zonder instructie.

Dit weekend zullen we zowel in Durnal als in Awirs klimmen.

De rotsen van Durnal zijn pas enkele jaren geleden geprepareerd door het Belgian Rebolting Team, pas sinds 2003 is dit gebied geopend voor klimmers. Durnal is het enige klimgebied in België dat bestaat uit zandsteen

De rotsen van Durnal zijn gelegen nabij Yvoir, in de omgeving van Dinant. Vanwege de goede (recente) behaking is dit gebiedje uitstekend geschikt voor beginners. Ook is dit gebied bij uitstek geschikt om het voorklimmen te oefenen. Bijzonder kenmerk: een groot aantal routes zijn genoemd naar bekende Belgische Bieren.

58 routes, waarvan slechts enkele routes die moeilijker zijn dat 6a.

 

 

 

 

Het massief van Les Awirs (Flémalle, gemeente Luik) onderging in 2002 en 2003 een grote heropwaardering en kan daardoor gerekend worden tot één van de belangrijkste klimmassieven van België met ruim 120 routes.

Van oudsher herbergden de rotsen van Les Arwirs in België een steenmijn. Dit heeft als gevolg dat de hoofdwand van Les Arwirs niet op natuurlijke manier gevormd is, maar een unieke “plaatstructuur” heeft gekregen. Aan de zonnige zuidkant kan je wrijvingsroutes tot 3 touwlengtes klimmen (max. 7a) op een 70 meter hoge plaat (!) of via barsten, hoekversnijdingen en terrassen de weg omhoog proberen te vinden. Er zijn genoeg routes in de 4e en 5e graad. De noordwand is continu overhangend en biedt moderne atletische routes die door de structuur van de rots niet altijd even gemakkelijk te lezen zijn. In de overhangende noordwand vind je routes tot 7c. In 2002 is dit klimmassief onder handen genomen door het Belgian Rebolting Team en de behaking wordt als ‘modern’ omschreven.

 

Topo
Carrière des Awirs & Carrière de l'Abbaye de Flône; Auteur(s): G. Vanden Broeck; Uitgave: BRT - CABBAC; Verschenen in: 2004; Opgenomen rotsmassieven: Carrière de l'abbaye, Carrière des Awirs. Er is ook een online topo

Ingangseisen
Lidmaatschap van de NKBV is vereist. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen of aantoonbaar over gelijkwaardige competenties te beschikken. Heb je dat nog niet? Volg dan eerst de outdoor-voorklimcursus van de regio. Deze start in het voorjaar! Informatie over de inhoud en ingangseisen voor de OV cursus zijn te vinden op onze cursus pagina: Info cursus aanbod

Wat kost het en wat krijg je?
Het klimweekend kost 5,00 Euro per persoon. Je krijgt hiervoor:
• 1 NKBV instructeur op maximaal 19 deelnemers
• Organisatie van de overnachtingsplek
• Uitgewerkt carpoolplan
• Lijst met contactgegevens deelnemers
• Beknopte informatie over het klimgebied (locatie, aan- en afreisroutes, noodnummers etc.)

De overnachtingskosten (camping) en reis- en verblijfkosten (eten) dien je zelf te betalen. Wanneer je dat vooraf aangeeft kun je een klimtouw of klimhelm lenen van de regio. Zelf een klimtopo van het klimgebied meenemen is handig; bij de regio kun je echter vooraf altijd een klimtopo van het massief inzien.

Wat gebeurt er na inschrijving?
Allereerst ontvang je direct een bevestiging. Uiterlijk 5 dagen voor vertrek sturen we je per email een lijst met de definitieve deelnemers (incl. contactinformatie) en een voorzet voor een auto-indeling toe. Je krijgt dan ook nadere informatie over de camping, en de klimgebieden (aanrijdroutes, parkeergelegenheden, bijzonderheden, enzovoorts). Mocht je van de auto-indeling willen afwijken, dan dien je dat onderling te regelen.

Organisator
klimmen@nkbvgelderland.nl