Klimweekend Durnal/Freyr (B) Zlfst

Klimweekend Durnal/Freyr (B) Zlfst

Vindt plaats op tot en met

Klimweekend voor iedereen: instructie weekend OV cursus / beginnend klimmer of als zelfstandig klimmer zonder instructie.

Dit weekend zullen we zowel in Durnal als in Freyr klimmen.

DeRochers de Freyr zijn het grootste en belangrijkste klimmassief van België. Het massief ligt langs de Maas op vijf kilometer van Dinant, en kent meer dan 700 routes in alle stijlen en moeilijkheidsgraden. De opbouw van de 350 miljoen jaar oude kalkrotsen is zeer gevarieerd, en je kan klimmen op plaatachtige structuren tot sterk overhangende rots. Het gehele klimmassief kent 16 sectoren, waarvan 7 grotere. De rotsen hebben een hoogte tot 120 meter met routes van meerdere touwlengtes. Over het algemeen is de behaking er zeer goed, maar je moet opletten voor de verouderde plaquettes. Freyr is niet volgehangen met keurige kettingstandplaatsen, waardoor een stukje kennis over haken en standplaatsen en een beetje eigen creativiteit wel van pas kan komen Het Belgian Rebolting Team herbehaakt er regelmatig, maar ervaring met het zelf afzekeren (nuts, friends) is dus geen overbodige luxe. De populariteit van het massief heeft er wel voor gezorgd dat routes in de lagere niveaus (4e en 5e graads) sterk zijn afgeklommen. Dit doet echter niets af aan de internationale uitstraling van Freyr.

Klik hier voor een leuk filmpje.

De rotsen van Durnal zijn pas enkele jaren geleden geprepareerd door het Belgian Rebolting Team, pas sinds 2003 is dit gebied geopend voor klimmers. Durnal is het enige klimgebied in België dat bestaat uit zandsteen

De rotsen van Durnal zijn gelegen nabij Yvoir, in de omgeving van Dinant. Vanwege de goede (recente) behaking is dit gebiedje uitstekend geschikt voor beginners. Ook is dit gebied bij uitstek geschikt om het voorklimmen te oefenen. Bijzonder kenmerk: een groot aantal routes zijn genoemd naar bekende Belgische Bieren.

58 routes, waarvan slechts enkele routes die moeilijker zijn dat 6a.

 

 

 

 

Voor wie?
Het weekend is bedoeld om op een leuke en laagdrempelige manier zowel beginnende als meer gevorderde rotsklimmers bij elkaar te brengen. We proberen ook de kosten zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te ‘carpoolen’ en gezamenlijk te kamperen op een nabijgelegen kampeerplek.

Ingangseisen
Lidmaatschap van de NKBV en een klimjaarkaart (België) is vereist. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen of aantoonbaar over gelijkwaardige competenties te beschikken. Heb je dat nog niet? Volg dan eerst de outdoor-voorklimcursus van de regio. Deze start in het voorjaar! Informatie over de inhoud en ingangseisen voor de OV cursus zijn te vinden op onze cursus pagina: Info cursus aanbod

Wat kost het en wat krijg je?
Het klimweekend kost 5,00 Euro per persoon. Je krijgt hiervoor:
• 1 NKBV instructeur op maximaal 19 deelnemers
• Organisatie van de overnachtingsplek
• Toegang als klimgroep tot het massief
• Uitgewerkt carpoolplan
• Lijst met contactgegevens deelnemers
• Beknopte informatie over het klimgebied (locatie, aan- en afreisroutes, noodnummers etc.)

De overnachtingskosten (camping) en reis- en verblijfkosten (eten) dien je zelf te betalen. Wanneer je dat vooraf aangeeft kun je een klimtouw of klimhelm lenen van de regio. Zelf een klimtopo van het klimgebied meenemen is handig; bij de regio kun je echter vooraf altijd een klimtopo van het massief inzien.

Wat gebeurt er na inschrijving?
Allereerst ontvang je direct een bevestiging. Uiterlijk 5 dagen voor vertrek sturen we je per email een lijst met de definitieve deelnemers (incl. contactinformatie) en een voorzet voor een auto-indeling toe. Je krijgt dan ook nadere informatie over de camping, en de klimgebieden (aanrijdroutes, parkeergelegenheden, bijzonderheden, enzovoorts). Mocht je van de auto-indeling willen afwijken, dan dien je dat onderling te regelen.

Organisator
klimmen@nkbvgelderland.nl